Wat is professional organizing?

Organizing door een professional. Professional organizer is een beroep.
Iemand die jou adviseert en begeleidt bij het creëren van overzicht, inzicht en deskundig is in het aanbrengen van structuur.

Wanneer een professional organizer?

Soms raakt je huis in de loop der tijd vol. Er was geen gelegenheid of geen tijd om op te ruimen. Druk met dagelijkse beslommeringen van werk en/of zorgtaken.
Opruimen kan ertoe bijdragen dat je weer rust en overzicht krijgt. En inzicht: hoe je niet meer geleefd hoeft te worden en keuzes kunt maken wat jij nu met je leven wilt.

Soms raak je in de loop van je leven het overzicht kwijt. Bijvoorbeeld door ingrijpende gebeurtenissen als:

  • het overlijden van iemand die belangrijk voor je was of een huisdier waar je lief en leed mee deelde,
  • door een ernstig ongeval met blijvende invaliditeit en langdurige revalidatie,
  • na intensieve GGZ behandeling, door levensbedreigende ziekte met chemokuren etc. die al je aandacht heeft gevraagd,
  • verbroken langdurige relatie, echtscheiding of juist door samenvoegen van gebroken gezinnen
  • een faillissement, (dreigend) verlies van werk en inkomen

Kan een vrijwilliger, de buurvrouw, vriendin of schoonzus mij niet helpen? 

Kan een boek over opruimen ook voldoende zijn? Soms wel. Vaak niet.
Het is meestal geen kwestie van mouwen opstropen en de vuilniszak openhouden.

Het gaat vaak om achterliggende gedachten of onderliggende emoties waardoor er knelpunten zijn ontstaan. Sommige mensen hebben vaardigheden die nodig zijn bij opruimen nooit geleerd; meestal veroorzaakt door (gezins)omstandigheden in de kindertijd. Of er is sprake van een aandoening waardoor iemand chronisch gedesorganiseerd is. In die situatie is deskundige begeleiding door een professional nodig. In mijn visie is opruimen een middel en geen doel. Ik leer je omgaan met de obstakels die jij tegen komt tijdens opruimen en aanbrengen van structuur zodat er blijvend resultaat ontstaat: ruimte in hoofd en hart.

Schaamte

Veel mensen schamen zich voor de rommel en chaos in huis of op de werkplek en het niet kunnen plannen van hun taken thuis of op het werk.
Het frustrerende gevoel iets niet te kunnen of ergens niet toe in staat te zijn (geweest) is herkenbaar voor veel mensen. Het getuigt van moed en kracht hierin begeleiding te vragen. De meeste mensen willen ‘voor de buren’ niet weten dat ze een professional organizer inschakelen. Praktijk Bergruimte houdt hier onder andere rekening mee door in een auto zonder bedrijfsreclame te rijden.

Benieuwd waarvoor anderen een professional organizer ingeschakeld hebben? Mijn beroepsvereniging heeft diverse ervaringsverhalen ontvangen van mensen die hulp hebben gehad van één van mijn collega’s. Deze zijn gebundeld in dit e-book.

If there is light in the soul
There is beauty in the person

If there is beauty in the person
There will be harmony in the house

If there is harmony in the house
There will be peace in the world
Anonymous