Mijn visie op organizing

Het is een misvatting dat organizen alleen over opruimen gaat. Het gaat over overzicht krijgen: keuzes maken en loslaten van wat je niet meer dient. Voor sommigen is dat onder ogen zien dat dromen niet zijn uitgekomen en niet meer uit zullen komen. Dat plannen niet gerealiseerd zijn, omdat andere ‘uitdagingen’ het hoofd geboden moesten worden. Het gaat vaak over je verleden achter je laten, opgeven van illusies en in balans komen door een vernieuwd evenwicht te vinden.

Bijvoorbeeld:

  • Loskomen van een relatie en in een opgeschoond huis verder gaan,
  • De (te) veel gekochte romans, die de pijn van ongewenste kinderloosheid moesten dempen, de deur uit doen,
  • Loslaten van cursus- en opleidingsmateriaal omdat je loopbaanvooruitzicht niet gerealiseerd kon worden door blijvende (psychische) ziekte.

Hoe pijnlijk het ook kan zijn je huidige situatie onder ogen te zien, zo bevrijdend kan het voelen los te laten en te leren hoe je je leven creëert dat nu bij je past.

Voor sommige mensen is de wereld waarin wij leven sowieso altijd al teveel, te groot en te ingewikkeld. En kost het moeite om structuur aan te brengen en plannen uit te voeren. Meestal veroorzaakt door een psychische kwetsbaarheid. Organizen gaat over planning, organiseren en structuur aanbrengen. Structuur geeft een gevoel van veiligheid! Structuur in je dag, in je week: zowel op je werk, tijdens je studie, als in huishoudelijke taken. Wat is jouw ritme in onze 24-uurs economie?

Organizen betekent voor mij dat iemand zijn leven (weer) op de rit krijgt, inzicht krijgt door bewustwording en gedrag te veranderen. Overzicht heeft en regie ervaart door keuzes te (durven) maken. Hoe wil jij leven? En hoe regel en organiseer je dat? Het leven dat jij wilt leven nu, in een prettige leefomgeving. Loskomen van hoe het – wellicht door omstandigheden – geworden is.

Praktijk Bergruimte heeft de ambitie zo snel als mogelijk én verantwoord is, overbodig te zijn. Dat je zo snel als mogelijk is, zelfstandig in staat bent (weer) overzicht en regie te krijgen én te houden. Geinspireerd door boeken als “Weg met de Warboel” geschreven door K. Kingston en “Opgeruimd! Vind nieuwe energie ” van B. Palmer.

Uitgangspunten

  • Opgeruimd hoeft niet ‘netjes’ te zijn, maar snel kunnen vinden wat je nodig hebt. Je huis is jouw thuis, je veilige plek waarin geleefd wordt en geen museum.
  • Opruimen is een middel en geen doel. Wat is jouw doel wat je middels opruimen wilt bereiken?

Het maken van keuzes blijkt in de praktijk vaak het moeilijkst. Vaak vanwege het ontstaan van twijfel en angst, waarmee je onvoldoende hebt leren omgaan. Voor blijvend overzicht is dus blijvend keuzes maken nodig. Een organizer kan jou helpen bij het leren maken van keuzes, het vinden van jouw manier van opbergen, trainen van jouw opruimvaardigheden en ondersteunen in het aanleren van een bij jou passende opruimroutine.