Mijn leven in puin

Soms vragen mensen mij wat ik vind van het TV programma Mijn Leven in Puin. RTL4 heeft 2 series afleveringen gemaakt. De eerste serie wordt gepresenteerd door Peter van der Vorst. Deze afleveringen worden regelmatig herhaald. In de getoonde werkwijze wordt naar mijn mening met weinig respect omgegaan met degene met hoardingproblematiek.
De regie van de hoarder wordt uit handen gerukt door de hoeveelheid “helpers” die voor jou bepalen wat weg kan. Het tempo is te hoog en de oordelen talloos. Er is een zeer grote kans op hertraumatisering. Met als gevolg het weer opnieuw gaan verzamelen, vaak meer en sneller dan verwacht. Hoarding is een complexe ernstige psychiatrische aandoening. Er wordt in de serie niets gedaan met de onderliggende problematiek: de spullen zijn een symptoom!
Ik werk vanuit begrip voor de problematiek, zonder oordeel en met oog voor de lijdensdruk. De eenzaamheid/sociaal isolement is vaak groot en het vertrouwen van deze medemens is vaak ver te zoeken. Doel is het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van de hoarder. In dat kader moeten er vaak nog steeds grote hoeveelheden spullen weg. Maar de manier waarop is wezenlijk anders.