Voor werkgever

Soms heb je als werkgever last van de privésituatie van je werknemer. Meer dan beiden eigenlijk wenselijk vinden. Een privésituatie die spanning en stress met zich meebrengt kan leiden tot fouten in het werk, te laat komen, verlofopnames en (vage) frequente ziekmeldingen. Dat kan gebeuren als een life event het levensritme  overhoop gooit. Bijvoorbeeld door intensief mantelzorgen voor een familielid, bij relatieproblematiek, geboorte, overlijden en bij financiële problemen.
Hoeveel begrip en ruimte geef je hierin als werkgever?

Genoemde situaties kunnen een behoorlijke impact hebben op het welbevinden, het concentratievermogen en op de gezondheid van je werknemer. Op de korte termijn kun je als werkgever vaak prima wat ad hoc oplossingen aanbieden. Maar soms duurt het je te lang voordat een medewerker zich weer herpakt en vermoed je dat er een structurele verandering nodig is om de privésituatie weer op orde te brengen. En daarmee de privé/werkbalans weer in evenwicht te krijgen. Vaak signaleert de Arbodienst wel de onbalans, maar biedt niet de mogelijkheid deze daadwerkelijk te herstellen. Het bespreekbaar maken door een werkgever ligt vaak gevoelig. In de praktijk blijkt het voor zowel werkgever als werknemer een win-win situatie op te leveren en langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Als organizer en coach kan ik, samen met de werknemer, onderzoeken waar de privé/werkbalans scheef loopt. Wat is er aan de hand, welke veranderingen zijn er  nodig en mogelijk, welke vaardigheden zijn daarbij nodig? Die leer ik de werknemer zodat die zelf in staat is en blijft evenwicht aan te brengen. In principe door de thuissituatie zo te plannen en organiseren, dat het de werknemer en daardoor de werkgever ten goede komt. Soms zijn er daarnaast ook aanpassingen nodig in de werktijden, manier van werken, in het takenpakket of op de werkplek. Vanzelfsprekend worden die oplossingen ook onderzocht, besproken en in overleg doorgevoerd.